Glameliros
Glameliros är en sydd eller limmad ros, vi valde att limma. Jag har trådat mittrosen med tre trådar för att stärka upp den ordentligt.
Floratejpade trådningen sen fyllde jag ut stjälken med papper och floratejpade ytterligare en gång. Dekorerade med turkos bast och myrtentråd.
Fäste den uppochner i brudstativet. Plockade isär ca 5-6 rosor limmade deras kronblad omlott 50/50 runt min mittros. Var noga med att hålla ett öga på ovansidan emellanåt så att den inte blir sne eller nåt sånt.
När man är nöjd med storleken på rosen ska undersidan snyggas till. Fyller på med lim på rosens undersida innan man limmar på blad, börja utifrån och gå inåt med bladvarven för att dölja limmet (jag lyckades inget vidare med det).
Så här fin blev den på ovansidan, trost limfläckar på undersidan. Totalt använde jag ca 4-5 rosor.
Blommor;
- ros - Rosa Aqua
- fjädersparris - Asparagus plumosus
- poppel - Eucalyptus cinerea
- texasgräs
Stiftad tärnbukett
Det här är nog det svåraste jag fått göra hittills på utbildningen, mycket att tänka på!
Allt material kortas till lämplig längd, det är ungefär så här man ska tänka men vi valde att korta alla rosor till ca 3-4 cm stjälk. Där efter trådades alla rosor, mellanstick och grönt med lämplig tråd (av hänsyn till blommans vikt). Jag gjorde 40-50 småbuketter av mellanstick och grönt plus de gröna Galaxibladen till bukettens undersida. Alla trådade blommor floratejpas, det tog en himla lång tid!!
I denna typ av bukett läggs trådarna (som fungerar som stjälkar) parallellt eftersom man kan böja dem i önskad riktning utan spiralteknik. Det är viktigt att planera arbetet i denna typ av bukett noga, antal blommor, småbuketter och storlek på den färdiga buketten. Gör hellre för många småbuketter och mellanstick.
Jag valde en jämn fördelning av rosor och mellanstick men det kan man göra som man vill, viktigt är bara att man har en fysisk och en optisk balans i buketten.
Sett från sidan ska "stjälkarna" och bukettens undersida vara i 90 graders vinkel i förhållande till varandra.
Jämn rund form.....
.....täckt undersida (nästan, Sara hade bara synpunkter på sidenbandet på undersidan som glipade lite.)
Profilen är också bra och vinkeln syns tydligt. Jättenöjd!!
Blommor i buketten;
- rosor - Rosa Aqua
- brudslöja - Gypsophila Paniculata
- vaxblomma - Chamelaucium unicinatum
- poppel - Eucalyptus
- tikkisparris - Asparagus Officinalis ´Tikki´
- rödrot - Galaxi Urceolata
Rundbunden brudbukett
Dagens brudbukett var en rundbunden med en dekorationskrans av spoltråd, myrtentråd och pärlor. Kransen sitter i fyra nejlikotrådar (floratejpade) som är limmade i botten på handtaget under oasisbollen, trädda upp igenom gallret på oasisbollen och böjda rakt ut 90 graders vinkel. Där efter böjer man fast nejlikotåden i kransen så den sitter stadigt fast. I den yttre formen har jag användt två sorters grönt.
Buketten ska vara formbestämd till sitt yttre och kompakt utan synligt djup. Sticktekniken är radiell vilket syns tydligt här, alla stjälkar mot mitten. Det ska även finnas kontraster; mjuk - hård det blir då rosor - pärlor, metall.
Rosorna ska stickas i så att de hamnar strax innanför pärlkransen, blommorna får inte vila på den. För att rosorna ska komma till sin rätt använder jag mellanstick i form av grönt och Limonium.
Undersidan är helt täckt med Galaxiblad, handtaget är förlängt med ståltråd. Därefter dekorerat på samma vis som på den droppformade brudbuketten.
Den färdiga buketten, jag tycker att jag lyckades ganska bra med både form och kontraster färgen var ju given så den gick inte påverka. Ett nyårsbröllop skulle den passa perfekt till. Fredrik tyckte alla buketter vi gjorde var säljbara, jättekul och höra!
Blommor i buketten;
- rosor - Rosa Aqua
- vaxblomma - Chamelaucium unicinatum
- poppel - Eucalyptus
- läderblad - Rumohra Adiantiformis
- fjädersparris - Asaragus Plumosus
- rödrot - Galax Urceolata
Droppformad brudbukett
Till droppformad brudbukett väljer man en vinklad hållare, den tejpas med floratejp så trycker man fast lite oasisfix för att fästa gröna blad i.
På undersidan fäster jag galaxiblad och handtaget dekoreras med t ex band och glitter.
Sista varvet med grönt på undersidan sticker jag i oasisen och fäster jag med pärlnålar. Fäster en påse över handtaget för att det inte ska bli blött eller smutsigt. När man sticker i blommor i oasisbollen kan det tränga ut vatten och ev. rinna ner på handtaget.
Jag väljer olika gröna material för att få till den yttre formen. Det tre längsta blommorna och det längsta gröna trådas och förankras rakt igenom oasisbollen, tråden klipps av ca 1 cm utanför bollen och viks runt en del i gallret så är den ordentligt fast.
Med en rostråd har jag förankrat det långa gröna i den längsta rosen för att det inte ska bli ett gap mellan blommor och grönt i droppen.
Nu har jag satt linjen i buketten, man gör det "saxat". Flera olika sorters grönt skapar liv i buketten.
Som accentblomma valde jag en orkidé, det ger ett spännande blickfång.
Det färdiga resultatet....ganska nöjd med tanke på att det är den svåraste modellen vi börjar med. Det jag skulle ändrat på nu när jag ser bilden är den tredje rosen från bildens nerkant räknat, den skulle vinklats ut en liten anng åt vänster för bättre jämnvikt i droppen.
Tekniken är radiell stickteknik.
Blommor i buketten;
- rosor - Rosa aqua
- vaxblomma - Chamelaucium unicinatum
- orkidé - Phalaenopsis
- läderblad - Rumohra Adiantiformis
- fjädersparris - Asparagus Plumosus
- rödrot - Galax Urceolata
- poppel - Eucalyptus
Adventsmys - visning!!!!!
Torsdagen den 14 november hade vi visning på julens trender vad det gäller blommor och dekorationer därtill. Det bjöds på glögg, pepparkaka och julchoklad (som finns i butiken). Jag gjorde en jättefin julbukett, Ulrika och Emelie gjorde lite olika planteringar, sittdekorationer och adventsstakar. Samtidigt berättade de om material och vilka tekniker de använde. Jag gjorde min bukett klar innan jag förklarade hur jag hade gjort och vad jag användt för blommor. Lite för nervös och koncentrerad för att klara det samtidigt men det var riktigt nyttigt att göra inför publik. På första visningen kom ca 60 personer och den andra ca 50. Efter resp. visning lottade vi ut det som vi gjort!!
Emelie gör en adventsstake av en filtklädd halmkrans, fyra ljushållare och lite dekoration.
Jag börjar med att tråda gerberan.
Har även trådat och floratejpat julkulor som jag använder i buketten.
Ulrika visar ett tips så att inte amaryllisstjälken fläker upp sig, hon lindade några varv med myrtentråd längst ner på stjälken.
Nu kan man börja ana bukettens form.
Jag använde mig av en del mellanstick, ruskus.
Om man vill ha ett blockljus i en plantering packar man jorden hårt där ljuset ska stå, värmer några kraftiga trådar så går det lättare att föra i dom i botten på ljuset sen ställer man det på plats.
Så här fantastisk blev min bukett, fick t o m applåder för mitt arbete!!!!! Emelie och Ulrika hade bara positivt att säga om den.
Blommor;
- rosor - Rosa
- snittnejlikor - Dianthus
- skimmia
- gerbera - Gerbera x cantabrigiensis
- ruskus
- granris - Nobilis
- Julkulor förstås!!
Tekniken är rundbunden i spiralteknik.
Buketter till kylen
Buketten består av;
- alstömeria - Alstoemeria
- krysamtemum - Chrysanthemum x morifolium
- vaktelbär - Gaulteria shallon
- Mossklädda kottar på pinne
Liten söt rosbukett;
- rosor - Rosa
- nejlika - Dianthus Caryophyllus
- poppel - Eucalyptus polyanthemos
- läderblad - Rumohra adiantiformis
En solitär;
- krysantemum - Anastasia
- vide - Salix
- snitteukalyptus - Eucalyptus cinerea
Adventsplantering
Det blir en hel del samplanteringar nu, det är riktigt roligt när det finns så himla mycket att välja på vad det gäller både blommor och pynt. Den här består bl a av en flasklilja som tål direkt sol och att torka ut men den blir finast om jorden hålls fuktig. Som "uppstammad" är den ännu finare tycker jag. Åderblad vill inte stå i direkt sol utan helst en bit in i rummet eller ett solfritt fönster, vill absolut inte torka ut men heller inte övervattnas. Höstglöd är en tålig blomma trivs i ljust läge men inte direkt sol, vattnas regelbundet men sparsamt med gödning. Jorden har jag täckt med tillansiamossa.
Blommor;
- flasklilja - Beaucarnea recurvata
- åderblad - Fittonia
- höstglöd - Kalanchoe blossfeldiana
I denna lilla plantering har jag testat att blanda snitt och krukkväxt, rosen sitter i en till hälften nedgrävd glaskula med vatten i. Kan vara bra att göra i liten skala innan man gör en större variant, tänk på att ställa den i en presentpåse annars blir det riktigt söligt!!
Blommor;
- åderblad - Fittonia
- ros - Rosa
Min egen lilla exponeringsmiljö. Jag är väldigt nöjd med resultatet, ser sådär gammaldags mysigt ut. De tunna mosskransarna har jag dekorerat, de var färdigklädda med mossa. Kransarna som är lite kraftigare har jag bundit själv, efter att Ulrika visat mig tekniken. Det var riktigt svårt, lade i små buketter växelvis insida, ovansida och utsida lindade fast varje bukett med myrtentråd.
Flera storlekar på samplanteringar, det vill säga många olika prisklasser. Ett tips jag fick av Ulrika var att när man samplanterar minijulstjärna så ska man behålla innerkrukan för att den lilla rotklumpen som är lite känslig ska hållas intakt.
Blommor;
- murgröna - Hedera helix
- höstglöd - Kalanchoe blossfeldiana
- flasklilja - Beaucarnea recurvata
- fredskalla - Spathiphyllum wallisii
- amaryllis - Hippeastrum x hortorum
- julstjärna - Euphorbia pulcherrima
- peppar - Capsicum annuum
- palm - Chrysalidocarpus lutescens
- succulent
Så här blev mina kransar som jag lindade själv, blev godkända av mina handledare. Det svåraste var att göra den sista avslutande varvet så det blev snyggt, men men.....mer träning.
Grönt som jag använt;
- gran - Nobilis
- kuddmossa - Grimmia trichophýlla
- vitmossa - Cladina stelláris
- mjuken - scarosa
- lav
Kändis!!!
Lite mallig blev jag allt när jag fick frågan om jag ville vara månadens bloggare på SN!!!
Nu har julen kommit till Mölltorps handelsträdgård!!
Här har jag gjort lite advenstplanteringar till våra exponeringsmiljöer.
I denna plantering har jag använt;
- cyklamen - Cyclamen persicum
- taklök - sempervivum tectorum
Här har jag dekorerat en ;
- fredskalla -Spathiphyllum wallisii
Den lilla planteringen innehåller;
- höstglöd - Calanchoe
- hjärtan på tråd - Ceropegia Wodii
Den större innehåller;
- cyklamen - Cyclamen persicum
- murgröna - Hedera helix
Det tog mycket längre tid att göra nästan total omskyltning av butiken än vad jag trodde, så för mig återstår att göra dubbletter (ev 3 av varje, om de får plats) på mina planteringar nästa vecka. Då blir det riktigt maffigt.
Här kommer ett gäng blider på vår julexponering, Den "röda" och "vit/grå" är jag skyldig till!!
Rosetter
En beställning på ca 110 mossbollar (stora) till Kungsmässan i Kungsbacka. Bollarna ska hänga på parkeringen och ska ha en rosett på varje sida = över 220 st rosetter.
Ulrika gjorde de flesta jag bidrog kanske med 40 st. Man fick nästan kramp i händerna så det här behöver jag också träna mer på.
Middagsbjudning
Vi bjöd hem några kompisar på middag förra helgen och då var jag ju tvungen att testa mina färdigheter i bordsdekorationer igen.
Pratade med Ulrika och fick lite tips som jag ville testa. Jag valde en ganska vid och inte så djup skål. Klädde skålen med dubbla lager cellofan planterade murgrönan runt jorden tejpade jag upp översta cellofanlagret. På det undre lagret och runt den planterade murgrönan lade jag blöt oasis till snittblommorna, bortsett från gerberan så sitter i ett plaströr mitt i murgrönan. Till att dölja oasisen använde jag färgade eklöv och ruskus. De istuckna snittblommorna följer skålens form, svag radiell stickteknik. (Den ser likadan ut på andra sidan) Riktigt fin höstdekoration!
Blommor;
- krysantemum - Chrysanthemum x morifolium
- gerbera - Gerbera x cantabrigiensis
- murgröna - hedera helix
- ruskus - ?
Fick påbackning att inte oasisen var riktigt täckt men det fixade jag lätt!
Bukettövning
En bukett i härliga färger. Rundbunden i spiralteknik. Jag blev nöjd med både färg och form.
Blommor;
- rosor - Rosa
- alströmeria - Alstroemeria
Här har jag gjort en "Kärleksbukett". Testade att använda brudslöja som mellanstick, tyckte det funkade jättebra. Den är ju lite spretig till växtsättet så den hölls bra på plats längre ner i buketten, ovanifrån fick buketten ett spännande djup (fick ingen bra bild på det).Rundbunden spiralteknik även här.
Blommor;
- rosor - Rosa
- brudslöja - Gypsophila paniculata
Här har vi en av mina nya favoriter, hittade modellen på google och var bara tvungen att testa. Jag har stuckit en kraftig dekorationstråd i orange färg strax under blomman, trots det så håller blommorna riktigt bra. Här ser man spiraltekniken tydligt.
Blommor;
- snittnejlikor - Dianthus Caryophyllus gruppen
Prövade brudbukettsmodellen igen. Denna gången var det färre olika blommor, det blir bättre så. Som mellanstick hade jag en hortensia och stack i. Den runda formen,bindställena och inte så stora nivåskillnader på blommorna ja det mesta var bättre. Övning ger färdighet!!
Blommor;
- rosor - Rosa
- alströmeria - Alsroemeria
- hortensia - Hydrangea macrophylla
Fick även till en nivåbukett, jag tycker det är riktigt svårt att få dom bra. Den här känner jag mig ganska nöjd med men det kommer nog ta tid innan jag känner mig bekväm med denna typen av buketter, mycket träning får det bli!! Denna bilden visar tom snittytorna som är riktigt bra. Spiralteknik även här.
Blommor;
- trumpetlilja - Liliumlongiflorum
- gerbera - Gerbera x cantabrigiensis
- krysantemum - Chrysanthemum x morifolium
- salall - Gaultheria shallon
- bloddracena - Cordyline fruticosa
Emelies omdömme var i stort sett att det går framåt, övning ger färdighet. Jag kommer att jobba hårt för att bli så bra som möjligt!!
Växtinredningar
Här fick jag möjlighet att följa med Linda ut på växtinredningar. Vi var först på Högskolan i skövde där vi skulle lägga en hjulplatta under varje plantering.
Det var ju inte bara jag och Linda utan Hans, Elin och Anna var också med planteringarna vägde bly kan jag meddela. Dom blev betydligt lättare att hantera med hjul under.
Sen åkte vi vidare till ett företag i Skövde. Tyvärr var det fotoförbud så jag får berätta istället... Det finns många olika miljöer vid restaurangen, i passager och utsällningsmiljöer. Vi bytte en del träd, gjorde lite beskärning och besprutade en del växter som hade ohyra. Fyllde även vattentankarna i bäddarna. Här har växtinredarna fullt upp att göra i tre dagar varje månad.
Julskyltning
Denna vecka ska det julskyltas. Det kommer att bli en hel del att fixa med. Ulrika o Emelie har en många idéer och ev kan jag bidra med något, de finns en massa julgrejer att packa upp och göra iordning på. Lite målning blir de oxå......